Egyéb infók

Mindent megteszünk azért, hogy a Szarvasi Tábor egészséges és biztonságos környezet legyen, mind táborozóink, mind stábunk számára. A táborba való jelentkezéssel minden törvényes képviselő, táborozó és csapattag elfogadja a tábori házirendet, valamint a tábor előírásait és szabályait.

Elfogadhatatlan viselkedési normák és következményei:

 • A házirend súlyos megsértése, szeszes ital, illetve drog birtoklása vagy fogyasztása a táborból való azonnali kizárással jár.
 • A tábor nemdohányzó, tehát a dohányzás a tábor egész területén tilos. Ez vonatkozik a tábor által szervezett egyéb rendezvényekre és a tábor ideje alatt tartott kirándulásokra is.
 • Dohányzás, a tábor engedély nélküli elhagyása, a közösséget kirívóan zavaró magatartás következménye a táborból való kizárás lehet.

Az idő előtti hazautazás költsége minden esetben a szülőt/törvényes képviselőt terheli! Amennyiben a szülő/törvényes képviselő nem tudja fogadni a gyermekét kizárása után, ki kell jelölnie egy ideiglenes gyámot a gyermeknek, akihez haza tud menni.

Figyelem!

 • A táborba hozott értékekért nem vállalunk felelősséget, amennyiben azok nem a széfben vannak elzárva! 
 • A tábor szolgáltatásait csak a táborozók vehetik igénybe!
 • A szándékos károkozás anyagi felelősséget von maga után!
 • A tisztiorvosi előírásnak megfelelően a tábor területére állatot behozni tilos!
 • A tábor konyhája és étterme kóser, ezért ezek terültére nem kóser élelmiszert behozni tilos; ezek területéről ételt vagy italt csak műanyag étkészletben lehet kivinni!

A látogatásról

A táborozók és a tábor dinamikája érdekében a látogatási nap kizárólag a tábor nyolcadik napja, vasárnap. A vendégeket szeretettel várjuk, de a látogatók csak 13 és 18 óra között tartózkodhatnak a tábor területén. A táborozókat a tábor területéről csak törvényes képviselő viheti ki, aláírt kilépővel. Amennyiben más hozzátartozó, rokon, ismerős szeretne a táborozóval távozni, az minden esetben csak a törvényes képviselő írásos engedélyével történhet. A látogatónapon kívüli látogatásra a tábor vezetősége adhat engedélyt. Ebben az esetben a vendég előzetes egyeztetés alapján tartózkodhat a tábor területén.

A biztonságról és az egészségről

A táborozók részére, az indulástól az érkezésig a teljes időtartamra balesetbiztosítást kötünk, amely a tábor területén, illetve a táborozás ideje alatt, a táborvezetőség által felügyelt rendezvények helyszínén esetlegesen bekövetkező káreseményekre nyújt biztosítást.

A tábor mindenben megfelel az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) és a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) szabályainak.

Az állami szabályok értelmében a szervezett nyári tábor vagy üdülés kezdete előtt a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek formanyomtatványon kell nyilatkoznia, hogy a táborozásban részt vevő gyermek egészségi állapota megfelelő. A táborozást a kitöltött nyilatkozat nélkül megkezdeni nem lehet! A tábor szabályainak megfelelően a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek írásban hozzá kell járulnia a gyermeke táborozásához, elfogadva a tábor szabályait és kereteit.

A TAJ kártyáját vagy annak másolatát minden résztvevő hozza magával a táborba!

Milyen hosszú egy turnus?

2023-ban a turnusaink 12 naposak, vasárnaptól péntekig tartanak. Az egyhetes turnusok pedig vasárnaptól vasárnapig tartanak.

Hányan vannak egy turnusban? Korcsoportban? Szobában?

Minden nemzetközi turnusba kb. 300-320 gyermeket várunk. Egy korcsoportban a jelentkezéstől függően 50-150 gyerek közötti létszám is lehet. A szobákban a táborozóink 4-6-8-12 fős csoportokban helyezkednek el.

Lehet-e a gyermekem a barátjával egy szobában, vagy egy buszon?

Lehet, amennyiben azonos neműek és egy korcsoportba is tartoznak. A buszokra a beosztást automatikusan, korcsoportonként készítjük, a turnust megelőző héten. A leutazás alatt általában az egy korcsoportba tartozók utaznak egy buszon. Az utazásra jogosító beszállók letölthetővé válnak egy héttel indulás előtt a regisztrációs rendszeren belül, de ezzel egyidőben postán is küldjük. A korcsoportvezetőink mindenféle kérdésre készséggel válaszolnak a busz indulásánál.

Milyen a szállás?

Három különböző szállás fajtánk van. A szobák kapacitása 4 és 12 fő között van. A gyermekek elhelyezése függ a korcsoport számától, a nemek arányától és az országok / korcsoportok preferált elhelyezkedésétől. A szállás fajtáját nem befolyásolja a részvételi díj vagy a származási ország - mindenkinek azonos, legjobb minőségű ellátást igyekszünk biztosítani. Szobáink nem koedukáltak.

Kik vigyáznak a gyermekemre napközben?

A táborozókkal a legtöbbször a madrichjaik (ifjúsági vezető) vannak. A madrichokat egy kétéves képzési programon képezzük, amelyre szabadon jelentkezhet minden 16. életévét betöltött táborozó. Ezen felül a több éves tapasztalattal rendelkező korcsoportvezetők, koordinátorok, szakoktatók, úszómester, orvosok és nővérek felügyelnek a gyerekekre.

Mi a madrich/gyerek arány?

Az ifjúsági vezető - gyermek arányt befolyásolja a táborozó kora - minél fiatalabb, annál kisebb csoportokban foglalkozunk velük, vagyis ilyenkor az arány megnő. Pl. a Negev (6-9 évesek) korcsoportban, egy csoportban 8-10 gyerekkel két ifjúsági vezető foglalkozik, míg a Hermonban (16 - 18 évesek) akár 20-25 táborozó is lehet egy csoportban két ifjúsági vezető irányításával.

Van orvos a táborban?

Igen. A táborban 24 órás orvosi ügyelet van. A táborban felszerelt orvosi rendelő működik. A jelentkezéskor a megjegyzés rovatban is lehetőség van üzenni a tábori orvosoknak.

Naponta hányszor esznek a gyerekek?

A táborban napi négyszeres étkezést biztosítunk - hármat ebédlőben, az uzsonnát (ami lehet sütemény, gyümölcs, stb.) pedig azon kívül.

A gyermekem speciális étrendet követ. Mi a teendőm?

Kérjük, mindenképpen jelezze ezt a jelentkezési lap kitöltésekor a megfelelő rovatban, hogy fel tudjunk rá készülni.

Mit érdemes mindenképpen bepakolni?

 • TAJ kártya vagy annak másolata,
 • egyéni tisztálkodási és higiéniai felszerelés,
 • törölköző,
 • fürdőruha,
 • a sportfoglalkozáshoz megfelelő öltözék (váltócipő, sort...),
 • legalább két szett, szabadtéri (esti) foglalkozásokhoz megfelelő öltözék (zárt pulóver, hosszúnadrág, esőálló zárt cipő...),
 • a Sábát tiszteletének megfelelő öltözék (fehér ing, fiúknak öltönynadrág, lányoknak szoknya...), a szombatfogadó istentiszteleten elvárjuk a táborozóktól, hogy ünnepélyesebb, elegánsabb és nem kirívó öltözékben legyenek, tiszteletben tartsák, hogy ez egy vallási szertartás. Azok a táborozók, akiknél nincs ilyen öltözék rosszul érezhetik magukat ezen az alkalmon.
 • fiúknak kipa,
 • sapka és fényvédő krém az erős napsütés ellen,
 • kulacs (a táborban több helyen található ivókút illetve ízesített vizek és limonádé),
 • esős időjárásnak megfelelő ruházat (esőkabát),
 • szúnyog- és kullancsriasztó spray.


Kérjük, hogy mobiltelefont és egyéb nagyobb értékeket a táborozók ne hozzanak magukkal, mert ezekért nem tudunk felelősséget vállalni! A táborban van zárható értékmegőrző, amelyben a táborozó a madrichja segítségével bármikor elhelyezhet értékeket.

A táborban van büfé? Mennyi pénzt adjak gyermekemnek?

A táborban van büfé, ahol nassolnivalók, üdítők és alapvető higiéniai eszközök kaphatóak. A büfé az étkezések előtt egy órával bezár és csak azok után nyit ki. A tábor ideje alatt szervezett kirándulások, belépők mind benne vannak a táborozás árában, külön költségek nem lépnek fel. Lehetőség van emléktárgyak vásárlására, a táborban található Szarvas Shopban. Az anyagiakhoz nem tudunk pontos tanácsot adni, de valahol a napi egy - két nasi áránál húznánk meg a határt. 8000-10000 Ft-al nagyon nem lehet mellélőni. Amennyiben emlék/ajándéktárgyakat is venne a gyermek, akkor ennél magasabb összeggel érdemes számolni. Mindkét kioszkban lehet kártyával is fizetni! Ahogy a nagyobb értékekért, ezért sem tudunk felelősséget vállalni. A táborban van zárható értékmegőrző, amelyben a táborozó a madrichja segítségével bármikor elhelyezhet értékeket.

Mi van, ha időközben haza akar menni a gyermekem?

A kisebbeknél néha előfordul, hogy a szülő hiánya erősebb, mint a tábori élmények hatása. Korcsoportvezetőink rendelkeznek elég tapasztalattal, hogy ezt kezelni tudják. Természetesen a szülő, ha úgy gondolja, a turnus vége előtt is hazaviheti gyermekét. Sokszor előfordul, hogy a szülőnek jobban hiányzik gyermeke, mint fordítva, ezt a gyermek is érzi. Kérjük, legyen a segítségünkre, és nyugodtan hagyja a gyermekét táborozni - a legjobb kezekben van, jól fogja magát érezni!

Hogyan tudom elérni a gyermekemet?

Amennyiben küldött gyermekével telefont a táborba (amit erősen nem ajánlunk), az étkezések utáni szünetekben van egy rövid szabadidejük, amelyben el tudja érni. Ennek ellenére kérjük, legyen segítségünkre és nyugodtan hagyja gyermekét táborozni - a legjobb kezekben van! Amennyiben nem telefonál, jól érzi magát!

Meg tudom látogatni?

A táborozók és a tábor dinamikája érdekében a látogatási nap kizárólag a tábor nyolcadik napja, vasárnap. A vendégeket szeretettel várjuk, de a látogatók csak 13 és 18 óra között tartózkodhatnak a tábor területén. A táborozókat a tábor területéről csak törvényes képviselő viheti ki, aláírt kilépővel. Amennyiben más hozzátartozó, rokon, ismerős szeretne a táborozóval távozni, az minden esetben csak a törvényes képviselő írásos engedélyével történhet. A látogatók neveit utólag ezen az email címen keresztül tudjátok elküldeni: látogatók kukac szarvas pont camp. A látogatónapon kívüli látogatásra a tábor vezetősége adhat engedélyt. Ebben az esetben a vendég előzetes egyeztetés alapján tartózkodhat a tábor területén.

A tábor kóser, illetve megtartja a Sábátot?

Igen. A tábor szemléletében nyitott és pluralista. Bármilyen zsidó irányzatból érkezőket fogadunk, mert fontos számunkra, hogy mindenki otthon érezhesse magát, bármilyen környezetből jön, legyen az a világi vagy vallásos. Ezt elősegítve, a táborban kóser étkezést biztosítunk, illetve nyilvánosan megtartjuk a Szombatot.

Nem vagyunk vallásosak, a gyermekem nem rendelkezik zsidó tudással...

Sok olyan táborozónk van a világ minden tájáról, akik Szarvason kapják meg zsidóságuk alapjait. Kiemelt céljaink között szerepel, hogy a táborozóink tanuljanak a zsidó kultúráról, hagyományainkról és a saját útjukon kezdjék el építeni a zsidó identitásukat. Sok táborozónak itt van az első Sábát élménye.

Milyen egy tipikus nap a táborban?

  7:30 - Ébresztő
  8:20 - Csoportos vagy korcsoportos MiFi (mini mifkád)
  8:30 - Mifkád
  8:45 - Reggeli
  9:30 - Peula
  10:30 - Sport
  11:30 - Madrich Time
  12:30 - Ebéd
  15:00 - Ének
  16:00 - Tánc
  17:00 - Kézműves foglalkozás
  19:00 - Vacsora
  ~20:30 - Esti program
  22:00 (6-9), 23:00 (10-12) és 23:30 (13-18) takarodó

További foglalkozások: kalandpark, csapatépítő játékok, biciklizés (az idősebb korosztályoknak), medence, mifgashim, projekt, párdesz, zsinagóga látogatása, kenuzás, mászófal, csúszópálya, múltkutatás, arborétum látogatás, kiállítások (a táborban), múzeum (a táborban), tábortűz, pita készítés, stb.

Minden nemzetközi turnusba kb. 300-320 gyermeket várunk, összesen több mint 25 országból. Egy korcsoportban a jelentkezéstől függően 50-150 gyerek van.

A táborozók elhelyezése modern házakban, igényes, jól felszerelt és biztonságos környezetben történik. Három különböző szállástípusunk van. A szobákban 4-6-8-12 fős csoportokban helyezzük el a táborozóinkat. A gyermekek elhelyezése függ a korcsoport létszámától, a nemek arányától és az országok / korcsoportok preferált elhelyezkedésétől. A szállás típusát nem befolyásolja a részvételi díj vagy a származási ország – mindenkinek egyformán legjobb minőségű ellátást igyekszünk biztosítani. Szobáink nem koedukáltak. 

A gyerekeknek napi négyszeri kóser étkezést biztosítunk (hármat ebédlőben, az uzsonnát pedig, ami lehet sütemény, gyümölcs, stb. azon kívül). Nálunk senki nem marad éhes, repeta van! Amennyiben a gyermek speciális étrendet követ, kérjük, mindenképpen jelezze ezt a jelentkezési lap kitöltésekor a megfelelő rovatban, hogy fel tudjunk rá készülni. Az étterembe külső (nem kóser) ételt behozni tilos!

A tábor területén büfé is található, ahol nassolni valók, üdítők és alapvető higiéniai eszközök kaphatóak. A büfé az étkezések előtt egy órával bezár és csak azok után nyit ki. A táborban található Szarvas Shopban lehetőség van emléktárgyak vásárlására. Az anyagiakhoz nem tudunk pontos tanácsot adni, de valahol a napi egy–két nasi áránál húznánk meg a határt; összesen 8000–10000 Ft-tal nem nagyon lehet mellé lőni. Amennyiben emlék-, vagy ajándéktárgyakat is venne a gyermek, akkor ennél magasabb összeggel érdemes számolni. Mindkét kioszkban lehet kártyával is fizetni! Ahogy más nagyobb értékekért, úgy a kártyáért sem tudunk felelősséget vállalni. A táborban van zárható értékmegőrző, amelyben a táborozó a madrichja segítségével bármikor elhelyezhet értékeket. 

A táborban igyekszünk környezettudatosan élni és erre nevelni a táborozókat is. A felhasznált anyagokat környezetbarát módon tároljuk és újrahasznosítjuk. A tábor területén bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést.

A táborban van úszómedence, amelyet a táborozók csoportosan látogathatnak. A medencénél az úszómester és az ifjúsági vezetők figyelnek a rendre és a biztonságra. 

A tábor területén négy sportpálya (tenisz, kosárlabda, röplabda és foci), valamint ping-pong terem és sportcsarnok található, amelyeket a táborozók szakfelügyelet mellett vehetnek igénybe. A sporteszközök ingyen kölcsönözhetőek.  

A táborozás ideje alatt a gyerekeknek életkoruknak megfelelő sportolási és egyéb szabadidős lehetőségeket nyújtunk (pl. kenuzás, biciklizés, kalandpark, arborétum látogatás, kirándulás és hajókázás a kisebb korosztályoknak). Ezeket a szolgáltatásokat a részvételi díj tartalmazza. 

Szarvasi táborozóink az együtt töltött 10 nap alatt dalokat és táncokat tanulnak, amiről a szülők is meggyőződhetnek a táborban készült képeken és hangulatvideókon. 

A születésnapokat a táborban közösen ünnepeljük meg. Néha egyszerre tíz nyelven énekeljük, hogy „Booooldooog születésnapot!” 

Szarvasról minden gyerek egy ajándék tábori pólóval tér haza, így év közben sem fakulnak meg a nyári emlékek.

A tábor zsidósága nyitott és pluralista szemléletű. Minden zsidó irányzatot elfogadunk és fontosnak tartjuk, hogy mindenki otthon érezhesse magát, érkezzen bármilyen háttérrel, a legvilágibb szemlélettől a legvallásosabbig. Mindezek elősegítéséért a tábor élelmezése kóser és megtartjuk a Sábátot a tábor nyilvános helyein és programjain. Sok táborozónak itt van az első Sábát élménye.

A Sábáti élmény elősegítése érdekében a táborozókat egy Sábáti imakönyvvel ajándékozzuk meg; ezek a könyvek jelenleg magyarul, angolul és oroszul érhetőek el. Az imakönyvek fonetikus átírást is tartalmaznak.

A táborban van aktív zsinagóga, rendszeres, opcionális, napi (Mááriv, Sáchrit és Mincha) ima, illetve a rabbijaink által vezetett oktatási programok, amely könnyed bevezetőt jelenthetnek a zsidó életbe.

Együttműködve a Frankel zsinagógával, immár több éve tartunk Bát és Bár Micvá (felnőttéavatási) ceremóniákat.

Étkezéseink során a fiúktól elvárjuk a fejfedő (kipa) viselését.

A zsidóság legtöbb programunkban jelen van - az informális oktatás módszereivel, kikapcsolódás közben építjük a táborozóink zsidó identítását, illetve tanítjuk a közösséghez tartozás fontosságát.