staff login

"...és aztán végre ott volt Szarvas"

Kun Judit (26 éves, reklámügynökségnél stratéga, jelenleg Amszterdamban él) visszaemlékezései

Cikk továbbküldése
A cikk továbbküldéséhéz a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Szarvas… 8 éves koromban mentem először. Fogalmam sincs, hogy kerültem le, de valószínűleg volt köze ahhoz, hogy Lauderes voltam. Az unokatesómmal együtt mentünk le, aki vasárnap kicsapta a 100%-os hisztit, hogy ő haza akar menni, és amúgy tényleg nem is érezte igazán jól magát az első héten. Nyilván, hogy ha ő haza akart menni, akkor én is, én is bedobtam mindent, sírtam, toporzékoltam. Őt hazavitték, engem otthagytak. Ő legközelebb 8 év múlva jött kb. én pedig minden évben. Mit is jelent Szarvas? Igaziból úgy szoktam megfogalmazni, hogy nekem az elemi meg a gimi eleje is igaziból arról szólt, hogy két Szarvas között valahogyan el kell telnie az évnek. Tehát Szarvas előtt Szarvast vártam, Szarvas után Szarvasról beszéltem, és aztán végre ott volt Szarvas. Nem is tudom, vannak a klisék, hogy mennyi barátom lett, milyen élmények, nem is igazán tudnám szétválasztani, hogy mi az, amit ott tanultam. Az egész egy akkora élmény. Gondolom az a legnagyobb mércéje, hogy a saját gyerekedet is mindenképp oda akarod majd küldeni. 8-tól körülbelül huszonegynéhány éves koromig jártam Szarvasra, 1 év kivételével, amikor Amerikából hazajöttem és egész nyáron tanulnom kellett. Akkor is lementem látogatni. Voltam minden, kivéve hermonos. Hermonos sosem voltam, mert golan után rögtön madrich lettem. Mi voltunk az első generáció a China Townban. Valamiért nagyon fontosnak éreztük, hogy ebédről a lehető legtöbb csomagolt dobozos dzsemet halmozzunk föl a china town-i szekrényünkben, szerintem egy több százas készletet sikerült felhalmoznunk, amikor egyszer csak a Jitzkó el nem kapott minket az ebédlőből kifelé menet. Igaziból annyira nem volt nehéz minket lefülelni, az a helyzet, a pólónkba raktuk, pakoltuk, így visszahajtva, mint a „Már mi nálunk babánk” c. dalban. Esetenként 30-40 db. dzsemet, mindent, ami ott volt hagyva, meg hátul a maradékból. Jitzkó elkapott minket a kijáratnál, kipakoltatta velünk, megszámoltatta, majd engedett fejenként 5-öt elvinni. Aztán volt még a másik, az is még a legelején volt, amikor még nem volt iható a víz, legalábbis ugye pesti vízen edződött gyerekeknek nem ajánlották, hogy a szarvasi vasas vizet igyák, de ugyanakkor nem is szabadott a nagy hűtőkből elvinni a teljes másfél literes vizeket elvileg. Ugye mindenkinek kulacsot kellett vinnie, ott szépen feltöltenie, és aztán vissza a szobába. Nyilván négyesével csentük el onnan az üvegeket. Azzal is sikerült lebuknunk, pont egy augusztus 20-án (akkor az elején még 4. turnusos voltam), s ketten vittük, minden kezünkben egy-egy másfél literes üveg, este ugye kilógtuk, mert hát ugye akkor nem volt felügyelet a hűtőnél. A Mifkad téren jártunk éppen, amikor elkezdődött a tűzijáték ott Szarvas városában, úgyhogy teljesen elvarázsolva álltunk meg a Mifkad téren, kezünkben az üvegekkel és néztük a tűzijátékot, amíg nem jöttek a madrichok. De hát Szarvason mostam először ásványvízzel fogat, például. Valószínűleg utoljára is.

Mi volt még… Annyi minden. Rengeteg radír, I love Israel-es radírok. Furcsa, így pörögnek előttem a képek. Előtte nekem Szarvas kifejezetten… hát ugye hamarabb voltam Szarvason, mint ahogy Somerbe lejutottam. 8 évesen kezdtem el Szarvasra járni és 10 évesen Somerbe. És aztán egy ideig direkt külön is tartottam a kettőt, direkt nem a Someres turnusba mentem le Szarvasra, hanem osztálytársakkal, meg aztán ugye már a Szarvason megismert emberekkel. Aztán valahogy csak összefolyt a kettő. Hát igen, vannak olyan barátok is, akikkel máig tartjuk a kapcsolatot, pont Habonimosok. Meg ugye ott voltak a faházak, szarvasi faházak, folyamatosan ment a biztosítékok lekapcsolása. Nagyobb testvérek előszeretettel – az enyém is – szórakoztak azzal, hogy lekapcsolták a biztosítékot, aztán ugye bekenték fogkrémmel, dzsemmel, akármivel, szóval kész csoda, hogy senkit nem rázott meg az áram, de nem.

Előttem vannak ilyen programok, meg minden, amikor mi voltunk madrichok. Hogyan alakult át az egész, ugye amikor kicsik voltunk, akkor még minigolfpálya volt ott, ahol most a Beit David.

Ja igen, meg kiskorunkban folyamatosan Septofortot akartunk kunyerálni az orvostól, mert az milyen finom volt. Úgyhogy folyton odajártunk kamuzni, hogy fáj a torkunk. Na jó, még valami szívhez szóló. Amikor kicsik voltunk, akkor a Levi jött be hozzánk mesélni Horror Piroskát, amire elképesztően felkészült mindig amúgy. Hozott magával magnót, kazettát, pontosan tudta – legalábbis számunkra úgy tűnt – , hogy melyik meseszakaszhoz milyen zene tartozik, és úgy vitte a történetet, és baromi izgalmas volt. És aztán amikor mi lettünk nagyobbak, és Somerben már madrichok voltunk, de Szarvason még chanichok, de ugye nyilván nagyon akartuk bizonyítani a rátermettségünket, meg amúgy is, addigra már valamennyire szociálisan érzékenyek voltunk a kicsikkel szemben, mindig bejártunk a negevesekhez mesélni esténként, még az ő takarodójuk előtt, vagy a körül. Mindenki mondhatott egy szereplőt, és akkor azt így beleépítettük ilyen élő mesélésben.

Az a helyzet, hogy Szarvasról a maradandó élményeim programon kívüliek. Ami nem gáz, mert Szarvas teremti meg hozzá a szcénát, meg nélküle nem lenne ilyen, meg nyilván ők nevelnek így interakcióra egymással. Összehozza az embereket. Nyilván a szabályok kijátszása az izgalmas, amikor sms-eztünk a faház egyik oldalából a másikba. De akkor elkapnak titeket, amikor átszöktök, és arra ébredsz reggel, hogy a Hidasék kivitték az ágyadat a placcra, úgy, hogy benne aludtál.


Szeretnénk, ha minél több "véndiákunk" megírná nekünk a szarvasi múltját. Olyan élménybeszámolókat, személyes történeteket és visszaemlékezéseket szeretnénk olvasni, amik közös emlékeket ébresztenek majd. Ha Te is megosztanád velünk soraidat, kérlek, írd meg őket az alumni@szarvastabor.hu email címre.

A legfrissebb példányodért
ide kattints!

Korábbi példányok

hirdetés

főszervezők és támogatók
A tábor a JDC Magyarország/Mazs Alapítvány és a Ronald S. Lauder Alapítvány közös programja.facebook twitter hírlevél letöltés kapcsolat